mish sUprkos tome što su testovi bez životinja dostupni već 10 godina, surova testiranja botoksa na miševima se nastavljaju – ovo je tema ovogodišnje Nedelje borbe protiv botoksa koja se obeležava protestima širom Evrope u periodu od 21. do 26. juna u organizaciji Evropske koalicije za okončanje eksperimenata na životinjama (ECEAE, European Coalition to End Animal Experiments)

zekaDa podsetimo: Godine 2013. Evropska koalicija za okončanje eksperimenata na životinjama (European Coalition to End Animal Experiments ECEAE) je posle višegodišnje borbe (kampanja je trajala 23 godine) uspela da u Evropi zabrani eksperimente na životinjama u kozmetičkoj industriji, prodaju i uvoz kozmetičkih proizvoda, njihovih sastojaka i sredstava za ličnu higijenu koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu. Implementacija poslednje faze zabrane u zemljama Evropske unije stupila je na snagu 11. marta 2013. godine.

covid 19 sDobro je poznat veliki nedostatak u oblasti eksperimenata na životinjama. Oni su previše spori za pandemiju kao što je ova, izazvana virusom SARS-CoV-2, sa kojom se upravo susrećemo. Medicinska istraživanja zasnovana na eksperimentima na životinjama odavno su kritikovana, od strane naučnika i nevladinih organizacija, kao neefikasna – posebno u oblasti nalaženja životinjskog modela i kasnije razvijanja leka.

lica sDanas je 24. april, Svetski dan zaštite oglednih životinja. U svetu se godišnje u eksperimentima ubije oko 150 miliona kičmenjaka, od toga 12 miliona u Evropi. U razvijenim evropskim zemljama postignut je napredak u zaštiti oglednih životinja. A kako je kod nas, 9 godina od stupanja na snagu Zakona o dobrobiti životinja?

misici sHolandska vlada planira da ukine testiranje bezbednosti hemikalija na životinjama do 2025. godine, kako je saopštio ministar poljoprivrede Martijn van Dam. Zacrtavanje ovog cilja dolazi nakon publikacije savetodavnog izveštaja koji je on naručio prošle godine, a koji je za cilj imao da osmisli plan za smanjivanje testiranja.

zatoceni primati sMožda nigde patnja životinje u zatočeništvu nije očiglednija nego kod naših najbližih primatskih rođaka. Ovo posebno važi za ekstremne slučajeve narušavanja dobrobiti i zlostavljanje kao što je ono u industriji naučnih eksperimenata na životinjama. Kažemo industriji, jer je u pitanju nadnacionalni, multi-milionski biznis razmožavanja i trgovine primatima namenjenim za oglede.

mouse-in-a-bowl sEvropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama (ECEAE), savez vodećih evropskih organizacija za zaštitu životinja, već petu godinu za redom širom Evrope organizuje Nedelju akcije da bi protestvovala protiv kontinuirane upotrebe miševa u surovim testovima trovanja botulinskim toksinom (poznatijem kao botoks).

dr-jane-goodall-cfiDr Gudal je izrazila zabrinutost zbog surove eksploatacije majmuna sa Mauricijusu i pozvala ljude da kontaktiraju Ministarstvo turizma Mauricijusa, da bi se izvršio pritisak da se preduzmu koraci i okonča patnja majmuna. Svetski poznati muzičar i autor Mobi takođe se pre mesec dana priključio kampanji CFI „Spasite naše majmune“.

pocisti surovostPočistimo surovost – naziv kampanje kojom je Evropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama započela borbu za zabranu eksperimenata na životinjama u proizvodnji kućne hemije. Kampanja je započela danas, 27. jula, širom Evropske unije, i ujedinila organizacije za zaštitu životinja iz čitave Evrope.

Investigations Wickham-MiceIako javnost o korišćenju botoksa u kozmetičke svrhe ima najrazličitije stavove - od podsmeha do divljenja - retko razmišljamo o tome da su svaku turu botoksa hiljade laboratorijskih životinja platile životom. Industriji nije u interesu da to posebno ističe, potrošačima nije u interesu da opterećuju savest, pa ipak, to ne potire realnost.