delfin sGrupa udruženja za zaštitu životinja uputila je dopis predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, povodom njegovih izjava u medijima u vezi sadržaja koji će pratiti EXPO 27.

receno i precutano0424 sDana 04. aprila gostovali smo u emisiji „Voljeni pa ostavljeni“ na talasima Radio Beograda 2. Povod za emisiju bio je Međunarodni dan napuštenih životinja, koji se u zemljama širom sveta obeležava 4. aprila kako bi se skrenula pažnja na hiljade pasa i mačaka na ulicama koji su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja, gladi, žeđi i bolesti. Činjenica je da većina napuštenih životinja nije rođena na ulici, već je izbačena iz svog doma.

vatromet petarde U drugoj polovini decembra grupa udruženja za zaštitu životinja uputila je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi upotrebe pirotehnike.

higijena pancevoU nastavku sledi Saopštenje za medije u vezi dopisa koji je grupa udruženja za zaštitu životinja uputila JKP “Higijena” Pančevo (23.11.2023). Povod za obraćanje je informacija da je na radno mesto zamenika šefa RJ “Zoohigijena” postavljen g. Vladimir Zec, zbog čega su udruženja izrazila zabrinutost i neslaganje sa navedenim kadrovskim rešenjem.

B4 kampus sPovodom najava u medijima da će se u Beogradu, početkom sledeće godine, graditi BIO4 Kampus u sklopu koga je predviđeno uspostavljanje vivarijuma za životinje koje će se koristiti u eksperimentima, uputili smo dopis ministarki dr Jeleni Begović, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u kom smo predložili da se umesto u vivarijum finansijska sredstva investiraju u razvoj alternativnih modela koji mogu da zamene eksperimente na životinjama, jer je nauka budućnosti – nauka bez eksperimenata na životinjama (animal-free).

insajder tvGovorili smo o zakonskoj regulativi i (ne)sprovođenju Zakona o dobrobiti životinja, o nelegalnim odgajivačnicama, neodgovornom vlasništvu i (ne)rešavanju problema napuštenih životinja...

kosutnjak vucjak sNaučno je dokazano da je nasilje koje se vrši nad životinjama i ljudima povezano. Počinioci nasilja nad životinjama u detinjstvu i mladosti, u zrelom dobu postaju izvršioci nasilja nad ljudima. Takođe, nasilje u porodici počinje zlostavljanjem kućnog ljubimca.

napusteni psi k1Dana 20. aprila gostovali smo u Jutarnjem programu „UranaK1“ na Televiziji K1. Gosti su bili i Vladimir Terzin, veterinar, Aleksandar Gavrić, Udruženje Animal Rescue Serbia i Branko Marić, predsednik Asocijacije Nemačkih ovčara Srbije.

friendsDana 12. januara gostovali smo u emisiji „Izmedju ljubimca i opasnosti“, autorke Arijane Handan u okviru serijala "Rečeno i prećutano" Radio Beograda 2. Povod za emisiju bio je tragičan događaj koji se desio na Kosmaju u prvim danima nove godine kada je posle napada vlasničkih pasa jedna osoba preminula, a jedna osoba je povređena.

flajer napusten pas sDana 29. jula 2022. u hotelu Falkenštajner u Beogradu održana je „Nacionalna radionica na temu upravljanja populacijom pasa“ na kojoj je predstavljen (Preliminarni) Nacrt prve Nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa na teritoriji Republike Srbije. Nacrt je deo Projekta tehničke pomoći Evropske unije „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ Upravi za veterinu, u uskladjivanju domaćeg zakonodavstva sa EU i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera. Radionici je prisustvovalo više od 20 udruženja za zaštitu životinja iz Srbije, a dosta ih je pratilo izlaganja on-line.