mila-postop 1 mila-postop 2

Mila u privremenom smeštaju posle sterilizacije

Mila je maca sa posebnim potrebama. Stara je oko 6-7 meseci i živela je u jednom dvorištu u ulici Svetozara Markovića. Ima starateljku koja brine o macama u tom dvorištu, ali i pored toga atmosfera i okruženje nisu prijateljski, što za macu sa posebnim potrebama nije dobro. Njena prednja desna nožica je iščašena u ramenu i savijena u skočnom zglobu pa ne može pravilno da je koristi.

Došla je u naš privremeni smeštaj, 31. avgusta 2016. kada je posekla šapu u predelu jastučića na toj nožici. Ubrzo smo ustanovili i da je trudna. Pri sterilizaciji veterinar je našao vodu u trbušnoj duplji i posumnjao na FIP (Feline Infectious Peritonitis). Već smo bili veoma zabrinuti oko traženja udomitelja jer se životinje sa hendikepom veoma teško udomljavaju (procenat udomljenih životinja sa posebnim potrebama u Srbiji je 0), a onda se pojavila i sumnja na bolest koja komplikuje situaciju još više. Mila je dobila lek koji je trebalo da joj podigne imunitet da bi se organizam sam izborio sa bolešću.

Pričali smo Milinu priču i ona je došla do devojke Jelene koja brine o mačoru Oliju, koga je spasla sa ulice posle napada pasa (posledica je nedostatak pola repa). Jelena je odlučila da uzme Milu. Verovali smo da će lečenje uspeti jer u suprotnom ne bi smeli da je udomimo kod nekoga ko ima macu. Mila je imala sreće, lečenje je uspelo i voda iz trbušne duplje se povukla. Njen život se promenio – dobila je druga Olija, dom i ljubav.

mila-igra mila-oli

Mila u svom novom domu sa Olijem