Premio DNA 2013, Italy

premio-dnaSredinom oktobra (17) 2013. na XXV Internacionalnom kongresu biologa u Firenci, Italijanska Nacionalna akademija biologa (Italy’s National Academy of Biologists) dodelila je „Nagradu DNK“ za 2013 (Premio DNA 2013) Michela-i Kuan, biologu i koordinatoru u organizaciji LAV (Lega AntiVivisezione). Nagrada joj je dodeljena za naučno istraživački projekat za testiranje u kome nisu korišćene životinje (animal-free), već alternativa.

Ovo je prvi put da je Akademija dodelila ovako ambicioznu nagradu za istraživanje bez korišćenja životinja. Nagrada od 5.000 eur biće donirana za nastavak istraživanja u ovoj oblasti - usavršavanju alternativnih zamena životinjskog modela u eksperimentima, kao što su matične ćelije uzete iz ljudskog masnog tkiva.

Ova nagrada predstavlja prekretnicu ka priznavanju pouzdanosti saznanja dobijenih iz naučnih istraživanja u kojima nisu korišćene životinje već alternative, kao i razvoju istraživanja bez upotrebe životinja u Italiji. Takođe, nagrada budi i veru u budućnost naučnih istraživanja bez životinja.