Dug put do pobede

Godina 2013. je zaista istorijska godina za životinje – Evropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama (European Coalition to End Animal Experiments ECEAE) je posle višegodišnje borbe uspela da u Evropi zabrani eksperimente na životinjama u kozmetičkoj industriji, prodaju i uvoz kozmetičkih proizvoda, njihovih sastojaka i sredstava za ličnu higijenu koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu.

Implementacija poslednje faze zabrane u zemljama Evropske unije stupila je na snagu 11. marta 2013. godine. ECEAE je izuzetno ponosna na ovaj uspeh – kampanja za zabranu eksperimenata na životinjama u kozmetičkoj industriji trajala je 23 godine.

Bio je to dug i težak put. Tokom godina, ECEAE se borila korak po korak uz veliku odlučnost da se okonča testiranje na životinjama u kozmetičkoj industriji u Evropi. Obraćali su se javnosti, medijima, ključnim evropskim upravnim odeljenjima i članovima Evropskog parlamenta. Na samom početku vođenja kampanja ECEAE je prepoznala značaj prodaje kozmetike koja nije testirana na životinjama, na čemu se u nastavku borbe veoma insistiralo.

ECEAE je vodila nekoliko kampanja na ovom dugačkom putu i izuzetno je ponosna i zahvalna na pomoći svima koji su je sve ove godine podržavali.

1_th  2_th

Ključni datumi:

1990 – Osnovana je Evropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama u oblasti kozmetičke industrije (sada ECEAE) od strane vodećih organizacija za zaštitu životinja, sa ciljem da pozove na zabranu upotrebu životinja za testiranje kozmetike u Evropi.

1991 - Kao vrhunac dvogodišnjeg intenzivnog rada na političkim i javnim kampanjama, ECEAE organizuje istorijski miting u Briselu koji se završio besplatnim koncertom. Popularna maskota, "laboratorijski zec" Sujeta (Vanity) obilazi Evropu i podstiče članove Evropskog parlamenta da glasaju za ukidanje eksperimenata na životinjama u kozmetičke svrhe.

1992 - Evropski parlament je doneo istorijsku odluku i glasao da se okonča testiranje na životinjama u kozmetičkoj industriji širom Evropske zajednice.

1993 - Evropski savet ministara odbacio je predlog Evropskog parlamenta i Evropske komisije da se zabrani promet kozmetičkih proizvoda i sredstava za ličnu higijenu testiranih na životinjama, velikim delom zahvaljujući moćnoj kozmetičkoj industriji koja se oštro protivila svakom predlogu za zabranu u to vreme.

1996 - ECEAE je udružila snage sa kozmetičkom kompanijom The Body Shop i uz pomoć osnivačice ove firme, Anite Rodik (Anita Roddick), i kantautorke Krisi Hajnd (Chrissie Hynde) predaje peticiju sa 4 miliona potpisa Evropskoj komisiji.

2000 - Evropska komisija je odustala od zabrane prodaje kozmetike testirane na životinjama u Evropskoj uniji, i umesto toga predložila zabranu prodaje gotovih kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama koja bi stupila na snagu u roku od dve godine, a njihovih sastojaka u roku od tri godine, sa mogućnošću daljeg odlaganja.

2003 - Usvojen je Sedmi amandman na Direktivu o kozmetici. On sadrži odredbe faznog uvođenja zabrana testiranja i zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama unutar i izvan EU.

2009 – Stupanjem na snagu dana 11. marta, Sedmi amandman donosi dve zabrane: testiranje kozmetičkih sastojaka na životinjama bilo gde u EU i prodaju i uvoz u EU sastojaka koji su testirani na životinjama posle tog datuma. Međutim, tri vrste testova na životinjama izuzete su do marta 2013, kako bi se omogućilo da se alternativne procedure usavrše i postanu validne.

2011 – ECEAE pokreće kampanju „Reci NE surovoj kozmetici“ („NO Cruel Cosmetics Campaign“), koju su podržale mnoge poznate ličnosti kao što su Pol Makartni (Paul McCartney), pevač grupe The Smiths, Morisi (Morrissey) i glumica Sijena Miler (Sienna Miller), nakon što je postalo jasno da Evropska komisija razmatra preporuke da odloži finalnu fazu zabrane za do deset godina.

2012 – ECEAE je održala Dan akcije u Briselu,  gde je predala peticiju  sa 250.000 potpisa, održala ključne sastanke sa zvaničnim predstavnicima Evropskog saveta, Komisije i Predsedništva i organizovala dobro posećeni brifing uz doručak za članove Evropskog parlamenta. Organizovani su i ulični muzički performansi, u cilju podizanja svesti građana o postojećem problemu.

2013 - Završni deo zabrane je stupio na snagu 11. marta kako je obećano.

Izvor: The ECEAE celebrates the end of animal tested cosmetics in Europe!