Eco-friendly marka za čišćenje Ecover je dobila sertifikat od organizacije Cruelty Free International za sprovodjenje politike protiv testiranja svojih proizvoda na životinjama. To pokazuje opredeljenost ove kompanije prema čišćenju bez surovosti.

bunnieČitavoj liniji Ecover proizvoda za pranje i čišćenje je nedavno dodeljena markica “Zeka koji skače”, a uz odobrenje organizacije Cruelty Free International čime su proizvodi ove kompanije označeni kao oni koji nisu testirani na životinjama. Oznaka “Zeka koji skače” pokazuje da je kompanija redovno podvrgnuta pregledu kojim pristaje na sveobuhvatne kriterijume predvidjene HHPS standardom (Humane Household Products Standard).

Globalna mreža organizacija za zaštitu životinja rukovodi jedinim medjunarodnim sertifikatom kojim se ne testiraju životinje, a čija je pouzdana marka “Zeka koji skače”. GAIA iz Belgije saradjuje sa organizacijom Cruelty Free International i radila je sa kompanijom Ecover kako bi osigurala da se celokupna linija njihovih prozvoda za domaćinstvo usaglasi sa strogim kriterijumima HS (Humane Standards). Svi Ecover proizvodi za pranje domaćinstva i rublja nose sertifikat  ‘bez surovosti’ (cruelty free).

Filip Malmberg (Philip Malmberg), Direktor Ecover-a je izjavio: “To da smo uvršteni u ovaj program je zaista privilegija za Ecover, a ujedno i sjajan način da iskažemo svoju brigu. Ecover je bio animal friendly od svog osnivanja 1979. godine. Odluka da se uskladimo sa znakom “Zeka koji skače” i da obezbedimo svojim potrošačima sredstva za čišćenje domaćinstva i pranje rublja koji su sertiikovani kao bezbedni i ’bez surovosti’ (cruelty-free) je za nas bio logičan naredni korak.”

Mišel Tju (Michelle Thew), Izvršna direktorka Cruelty Free International, je dodala: "Mi smo presrećni da dodelimo Ecover-u oznaku “Zeka koji skače” i sertifikujemo njihovu politiku ne-testiranja proizvoda na životinjama kao HHPS ‘bez surovosti’ standard (Cruelty Free International Humane Household Products Standard). Ecover je najveća ekološka kompanija za čišćenje na svetu i sa svojim proizvodima koji se prodaju u 40 zemalja, čišćenje ‘bez surovosti’ nikada nije bilo jednostavnije. Čestitamo Ecover-u što je pokazao da je moguće prodavati bezbedne i efikasne proizvode koji ne nanose patnju životinjama.”

Ecover nikada nije praktikovao ili poručivao testiranje na životinjama. Oni smatraju testiranje na živim životinjama potpuno nepotrebnim zarad procene rizika po sredinu i zdravlje. Kompanije koje nose HHPS sertifikat idu dalje time što obezbedjuju da sastojci koje koriste (a ne samo gotove proizvode) niko ne testira na životinjama u lancu nabavke istih. To znači da se i njihovi dobavljači moraju pridržavati tog kriterijuma.

_______________________

Zeka koji skače (Leaping Bunny) sertifikat se dodeljuje kompanijama koje se pridržavaju HS (Humane Standards) standarda i koje sprovode temeljnu no-animal-testing politiku.

Zeka koji skače (Leaping Bunny) sertifikat je bez premca, budući da zahteva od svake kompanije da sprovodi proces koji je dostupan nezavisnom pregledu, a kojim se utvrdjuje pridržavanje politike ne-testiranja na životinjama uključujući i strogi kriterijum HS.

Ecover kompanija je osnovana u Belgiji 1979. godine, mnogo pre nego što su se upotrebljavali termini poput ‘održivosti’ i ‘eco-friendly’. Osnovao ju je tim visoko motivisanih eko-pionira koji su imali dovoljno dokaza da pokažu da fosfati koji čine uobičajen sastojak proizvoda za pranje rublja i posuđa, zagađuju vodeni sistem. Bili su odgovorni do te mere da su želeli da stvore prašak za pranje koji ne sadrži fosfate. Postigli su veliki uspeh time što je takav proizvod našao svoj put u prodavnice zdrave hrane širom Evrope. U 2012. godini Ecover ima 35 različitih proizvoda koji se distribuiraju u 40 zemalja.