krisi-hajndKrisi Hajnd (Chrissie Hynde) je dala svoju podršku Evropskoj koaliciji za ukidanje eksperimenata na životinjama (ECEAE) - koaliciji koja okuplja organizacije za zaštitu životinja širom Evrope i njihovoj kampanji Reci NE surovoj kozmetici.

Članovi i posmatrači Koalicije su na događaju priređenom u Evropskom parlamentu, 18. oktobra predali svoju peticiju sa prikupljenih gotovo četvrt miliona potpisa i porukom “NE izuzecima, NE produženju, Ne surovoj kozmetici”.

Krisi Hajnd, pevačica grupe Pretenders je tom prilikom uputila strastven apel Evropskoj komisiji po ovom pitanju.

Ova amerIčka pevačica je rekla: “Sramno je da životinje nastavljaju da trpe bolne testove radi sredstava za lepotu i higijenu koji se prodaju u EU. Podržavam ECEAE i njihovu kampanju kako bi se Evropa jednom zauvek otarasila kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama. Apelujem na Komisiju da obezbedi da se u martu 2013 godine usvoji potpuna zabrana. Pozivam ljude u Evropi da mi se pridruže i potpišu peticiju i kažu NE surovoj kozmetici u Evropi.“

Peticiju su, inače potpisale i druge poznate ličnosti, poput Pola Mekartnija i Morisija, ljudi iz politike, kozmetičkih kompanija i javnog života.

Koalicija  ECEAE je vodila kampanju širom Evrope kako bi se došlo do konačne zabrane upotrebe životinja za testiranje kozmetičkih preparata.

Zabrana testiranja životinja za kozmetičke i higijenske svrhe u EU bi bila rezultat vodjenja višegodišnjeg valjanog lobiranja u okviru ove kampanje.

No, treba reći da kozmetičke kompanije i dalje, prema aktuelnom zakonu, mogu prodavati svoju kozmetiku u EU, a koja je testirana na životinjama u drugim delovima sveta. Zabrana uvoza i prodaje kozmetičkih proizvoda testiranih na životinjama u EU bi stupila na snagu 2013. godine. No, ipak se pretpostavlja da je moguće da će doći do izuzimanja zabrane koja će na taj način učiniti da životinje i dalje pate i umiru u surovim kozmetičkim testiranjima zarad proizvoda za negu lepote koji se prodaju u EU.

Komisija kojoj je predata potpisana peticija bi trebalo da objavi svoje predloge u narednim nedeljama.

Izvor: Rock star urges EU to end 'cruel' animal testing on cosmetics
By Martin Banks - 19th October 2012 | theparliament.com