Saopštenje Beogradskog maratona i udruženja za zaštitu životinja

BG-maraton-zahvalnica FeniksUdruženje Feniks dobilo je, zajedno sa još pet udruženja, priznanje organizatora Beogradskog maratona, zahvalnicu za realizaciju humanitarnog programa, odnosno Šetnje odgovornih vlasnika pasa na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu (održan 18. aprila). Drago nam je da su organizatori prepoznali važnost učešća organizacija civilnog društva u rešavanju problema u lokalnoj zajednici.

Beogradski maraton je od ove godine postao i manifestacija dobrodošla za kućne ljubimce (pet friendly) omogućavajući vlasnicima pasa da učestvuju u Trci zadovoljstva. Odgovorni vlasnici koji su doveli čipovane i vakcinisane pse prvi put su sišli sa trotoara i prošetali sa svojim ljubimcima beogradskim ulicama. 

Uslov za učešće u trci bilo je da pas bude čipovan i vakcinisan protiv besnila, da se vodi na povocu, da ima korpu ako spada u kategoriju pasa za koju postoji ta zakonska obaveza i da vlasnici ponesu higijenske kesice i vodu za pse.  

Na dan održavanja Beogradskog maratona padala je kiša bez prestanka, ali ipak se ispred Skupštine grada okupilo tridesetak ljubitelja životinja i jedanaest pasa. Građani koji su došli da podrže maratonce prilazili su da se pozdrave sa psima, a neki su došli i namenski, da bi podržali učešće pasa na maratonu. 

Odgovorni vlasnici pasa iz Beograda i Pančeva, prijatelji životinja i udruženja Link plus, Feniks, Nada za životinje - Riska, Zoovita, Ljubimci i Ekolibrijum učestvovali su na prvom pet friendly maratonu u Srbiji. Oni su u 10.10 krenuli u prvu Šetnju odgovornih vlasnika koja je na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu organizovana u okviru Trke zadovoljstva. Među njima su bili Jovan i pas Bruno koji su trčali za Belhospice, u čast nedavno preminule Jovanove supruge. Svi učesnici Šetnje potrčali su na početku staze, u znak podrške Jovanu i Brunu.

Šetnja odgovornih vlasnika pasa ima za cilj promovisanje odgovornog i humanog odnosa prema životinjama, a takođe i pomoć napuštenim kućnim ljubimcima. Zbog toga je organizovano skupljanje hrane za pse iz prihvatilišta. Na mestu okupljanja vlasnika pasa bio je parkiran kombi firme Belinda Bel (koja je i donirala određenu količinu hrane) gde je dvoje volontera primalo donacije građana. Skupljeno je više od 100 kg hrane za pse koja je donirana psima u prihvatilištu udruženja Oaza u Beogradu, na molbu predstavnika tog udruženja.

Događaj je pokazao da postoji podrška gradske uprave i građana za dalje unapređenje kvaliteta suživota čoveka i psa u Beogradu. Kao što su pozdravili mogućnost da vlasnici sa psima dolaze u ugostiteljske objekte, Beograđani su pokazali i spremnost da podrže dobro organizovane manifestacije u kojima učestvuju psi. Treba očekivati da u Šetnji odgovornih vlasnika 2016. godine učestvuje veći broj odgovornih vlasnika sa svojim psima.

Beograđani su mnogo puta dokazali da rado pomažu životinjama i doniraju hranu, naročito tokom poplava prošle godine i zbog toga očekujemo da će biti spremni da omasove i ovaj segment Šetnje odgovornih vlasnika.