psi-sarajevo2Udruženja građana Link plus, Riska i Feniks iz Beograda upućuju otvoreno pismo predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, Vijeću roditelja srednjih škola, Zajednici srednjih škola Kantona Sarajevo i Udruženju učitelja. Povod za javno obraćanje jeste podstrekivanje na linč napuštenih pasa i vođenje otvorene agresivne propagande u kojoj se manipuliše statistikama, problemu pristupa ostrašćeno bez poznavanja problematike i efikasnog načina rešavanja.

Smatramo da je nedopustivo da oni koji obrazuju i vaspitavaju mlade generacije i koji su najodgovorniji za kreiranje nenasilnog, tolerantnog, humanog i demokratskog društva, ovom problemu čije postojanje ne negiramo, pristupaju bez adekvatnog definisanja uzroka i predloga koji su u skladu sa već proverenom praksom pojedinih zemalja, a koju nadležni nisu praktikovali. Oni koji bi mlade generacije trebalo da uče ne samo humanosti već i razvoju kritičkog mišljenja koje polazi od preispitivanja gotovih stavova, često predrasuda i emotivno iskrivljenih kognicija sami upadaju u zamku da im vlastito rasuđivanje bude pomućeno ličnim strahovima.

Kao Udruženja građana mi se pitamo da li su oni rešili probleme nasilja u školama, probleme socijalne zaštite dece, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kod mladih, bezbednost dece u saobraćaju, zlostavljanje, nasilje i zanemarivanje i druge probleme za čije rešavanje su mnogo direktnije odgovorni i da li i po tim pitanjima istupaju ovako složno.

U svetlu aktuelnih dešavanja, pominjemo i slučaj upucavanja psa iz vatrenog oružja u sarajevskom naselju Grbavica i pitamo se da li kod intelektualne elite postoji svest o tome da, kada nasilje na bilo kom nivou postane opravdan model ponašanja, pitanje je dana kada će se kao talas preliti i na rešavanje međuvršnjačkih i međuljudskih odnosa.

Mehanizam je identičan, samo se uloge nasilnika i žrtve menjaju.

Međutim, ipak želimo da verujemo da je u pitanju samo nedostatak informacija i nepoznavanje teme o čemu svedoči da se odgovornom vlasništvu pristupa sa aspekta nošenja ili nenošenja brnjice, a ne onoga što i jeste uzrok problema, a to je napuštanje i nekontrolisnao razmnožavanje životinja.

Ovim putem apelujemo na roditelje i prosvetne radnike da pristupe aktivnom, nenasilnom i pre svega efikasnom uključivanju u rešavanje ove problematike i spremni smo na saradnju i razmenu pozitivnog iskustva kakvo postoji i u mnogim školama u Srbiji, gde su se učenci i nastavnici samonicijativno angažovali u podizanju nivoa svesti vlasnika i građana ali i konkretnoj pomoći životinjama koje su na ulici.