Građani koji naiđu na napuštenu odraslu životinju dužni su da se ponašaju u skladu sa članovima 65., 66., 67. i 68. Zakona o dobrobiti životinja koji regulišu aktivnosti i postupke u vezi sa napuštenim kućnim ljubimcima. Ovo se posebno odnosi na član 68. u kome se kaže: „Lice koje pronađe napuštenu životinju dužno je da o tome bez odlaganja obavesti najbliže registrovano prihvatilište, radi zbrinjavanja životinje.“ U prihvatilištu će životinja biti zbrinuta, proveriće se da li je izgubljena i u tom slučaju biće vraćena vlasniku, a ukoliko je napuštena biće uključena u Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, koji podrazumeva život gradskih pasa na ulicama grada. Službu komunalne zoohigijene, JKP Veterina Beograd, zaduženu za ove poslove možete pozvati na telefon 011/329-30-99.

Građani koji naiđu na napuštene mladunce, ostavljene na javnoj površini mole se da ih sami zbrinu, a onda oglase za udomljavanje preko sajtova udruženja, portala, sredstava javnog informisanja, štampe, društvenih mreža... Prihvatilišta su puna i ne mogu da prime nove pse i nisu opremljena za prihvat mladunaca. Gradsko prihvatilište za mačke ne postoji. Zato molimo da se građani sami angažuju oko njih.

Građani koji naiđu na povređenu životinju dužni su da pozovu Hitnu pomoć za napuštene životinje JKP Veterina Beograd na broj 062/80-90-333 i da postupe u dogovoru sa ekipom Hitne pomoći. Ukoliko žele mogu da ostanu u kontaktu i da prate oporavak životinje. Mogu da postanu njeni staratelji ili usvojitelji i tako joj pomognu.

Uputstvo za oglašavanje na našem sajtu:

Pošaljite nam mejl na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa fotografijom u jpg. formatu, i tekstom oglasa.

Fotografije:

Pošaljite u prilogu (Attach) mejla fotografije u jpg formatu širine ne manje od 900px. Izaberite fotografije na kojima je u fokusu životinja, bez lica ljudi i dece. Napominjemo da izmontirane kolaže i fotografije manje od navedene dimenzije nećemo moći da objavimo.

Tekst:

Od osnivanja radimo na promociji odgovornog vlasništva i odgovornog starateljstva. U tom smislu u tekstu oglasa moraju se naći određeni podaci koji potvrđuju da se životinja koja traži dom nalazi kod odgovornog staratelja, u suprotnom oglas neće biti objavljen. Neophodni podaci u oglasu su: ime životinje; starost; kako je došla do vas; mesto gde se nalazi, tj. mesto na kome je zbrinuta; zdravstveno stanje - životinja mora biti zdrava i socijalizovana, u slučaju da je lečenje u toku objasniti od čega se leči; mora biti očišćena od parazita, vakcinisana i sterilisana/kastrirana (u zavisnosti od uzrasta); posebne karakteristike ukoliko ih ima i vaš kontakt telefon. Nije obavezno, ali ako želite svakako naznačite ukoliko biste donirali nešto uz nju (npr. hranu, igračke itd), obezbedili prevoz, obezbedili sterilizaciju/kastraciju kad za to dođe vreme ili nešto što ovde nije pomenuto.

Javite nam kad udomite životinju da naznačimo u oglasu da je udomljena. Ukoliko želite da oglas bude postavljen duže od tri meseca javite nam.