Organizacije zahtevaju trajno sistemsko rešenje problema

beli
Fotografija: Igor Čoko

Povodom Svetskog dana napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila, udruženja Link plus, Nada za životinje – Riska i Feniks uputila su javni apel donosiocima odluka da se problem napuštenih životinja u Republici Srbiji reši sistemski, uz poštovanje načela humanosti i održivosti.

Svetski dan napuštenih životinja ove godine obeležava se u znaku izmena Zakona o dobrobiti životinja i apela udruženja koja ukazuju na napoštovanje i grubo kršenje postojećih odredbi tog zakona. Danas se u Srbiji ne sprovode mere odgovornog vlasništva, ne podstiče udomljavanje pasa i mačaka i ne kažnjava kršenje zakona koji štite dobrobit životinja.

Pozivamo građane da posete lokalno prihvatilište i usvoje psa ili mačku i time pomognu da se smanji broj napuštenih kućnih ljubimaca. Apelujemo na državne organe da podrže  udomljavanje napuštenih životinja  jer su  psi i mačke domestifikovane vrste kojima je mesto uz čoveka.

Procenjuje se da 75% ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Većina nije rođena na ulici, nego je izbačena iz svog doma. Životinje na ulici teško žive, ali njihovi dani ispunjeni su i radošću u susretu sa ljudima i prijateljima iste vrste. Prihvatilišta u državama u tranziciji nisu donela spas napuštenim životinjama, nego uglavnom novu patnju, a često i smrt.

Napomena: Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obeležava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila. Ideja da se još jedan dan u godini obeležava u cilju podizanja svesti o patnji napuštenih životinja potekla je od holandskih aktivista.