artusTokom 2014. godine preko 4000 majmuna je uvezeno za oglede u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji i Nemačkoj.

Britanska unija za aboliciju vivisekcije (BUAV) kritikovala je povećanje broja majmuna uvezenih sa Mauricijusa u Evropu tokom 2014. Brojke koje je objavilo Ministarstvo za finansije i ekonomski razvoj Mauricijusa otkrivaju da je došlo do povećanja od 33% - 4486 majmuna izvezeno je u Evropu, u poređenju sa 3372 tokom 2013.

Ukupan broj majmuna izvezenih sa Mauricijusa predstavlja povećanje od 49% u odnosu na 2013 (8992 majmuna 2014. naspram 6054 u 2013.). Broj majmuna koji se izvozi za SAD takođe je povećan u ovom periodu i to za 61 odsto. Mnogi od ovih majmuna šalju se na Floridu, koja je trenutno u središtu polemike zbog planova da se grade postrojenja za razmnožavanje majmuna radi snabdevanja američkih laboratorija.

Mauricijus je jedan od najvećih snabdevača primatima za međunarodnu oglednu industriju. Desetine hiljada majmuna, od kojih su mnogi uhvaćeni u divljini, zatvoreni su na farmama širom Mauricijusa, gde se koriste da bi dali potomstvo. Uskraćeni za bujnu vegetaciju njihovog prašumskog doma, ovi majmuni provode živote iza rešetaka na betonu i izvoze se iz zemlje avionima, kao prtljag, u malim drvenim kavezima. Iako su mnoge aviokompanije prestale da transportuju primate namenjene oglednoj industriji, Air France nije, pa je glavni transporter majmuna sa Mauricijusa za Evropu i SAD.

Majmuni se često koriste u toksikološkim testovima (testovima trovanja). Takva testiranja mogu da traju mesecima, tokom kojih se životinje doziraju hemikalijama ili lekovima preko injekcija ili nasilnim hranjenjem. Drugi se koriste u neurološkim istraživanjima, koji uključuju implantaciju elektroda u nervno tkivo i/ili oštećenje mozga. U 2014. godini, istraga BUAV i Soko-Tierschutz otkrili su šokantnu patnju primata sa Mauricijusa, upotrebljenih u okrutnim eksperimentima u vodećoj evropskoj istraživačkoj laboratoriji, Maks Plank Institutu za biološku kibernetiku u Nemačkoj. Objavljeni snimci pokazuju majmune sa uređajima implantiranim u mozgove, sa ranama na glavi koje krvare. Laboratorija je sada u središtu spora, pošto su rezultati istrage objavljeni na nacionalnoj nemačkoj televiziji. Policija je izvršila raciju u ustanovi i zaplenila dokumenta, zbog sumnje u moguće kršenje Akta o dobrobiti životinja koji se tiče primata.

Britanska unija za aboliciju vivisekcije vodi kampanju za okončanje učestvovanja Mauricijusa u okrutnoj trgovini majmunima, u čemu ima kako međunarodnu podršku, tako i podršku na samom Mauricijusu. U februaru ove godine vladi Mauricijusa dostavljena je peticija koja poziva na okončanje ove aktivnosti, kojom prilikom je održan i sastanak sa njihovim ministrom životne sredine. Uprkos rastućoj svesti i brizi o patnji populacije majmuna, Mauricijus nastavlja da uništava svoju reputaciju prodajući majmune na veliko, oglednoj industriji. „Posvećeni smo nastavku edukacije o surovosti u trgovini ovim progonjenim životinjama“, izjavila je Sara Kajt, Direktorka specijalnih projekata u BUAV-u.

Tajland, Indija i Bangladeš su već zabranile izvoz majmuna. U skorije vreme, Izrael je takođe odlučio da zabrani izvoz divljih životinja za oglede. Apeluje se na novu vladu Mauricijusa da preduzme mere radi okončanja ove užasne patnje.