ekseri rdjavi sPovodom slučaja brutalnog nasilja od strane maloletnog lica, koje je rezultiralo smrću psa Kaje, Udruženja „Nada za životinje-Riska“, „Link plus“ i „Feniks“ uputila su hitan apel Radnoj grupi Vlade RS koja za mandat ima unapređivanje procedura zaštite od nasilja među decom i mladima. Smatramo da Radna grupa mora da ima u vidu naučno utvrđenu vezu između nasilja nad životinjama i drugih oblika nasilja i da kada su u pitanju deca i mladi obezbedi obavezujuće reagovanje institucija.

thumb setnja na distanciUdruženja za zaštitu životinja iz Srbije obratila su se sinoć predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade, Ani Brnabić povodom ukidanja dozvole za večernje izvođenje pasa da obave svoje osnovne fiziološke potrebe. Uz puno uvažavanje preduzetih mera u cilju čuvanja ljudskih života, udruženja smatraju da dozvola večernjeg izvođenja pasa ne predstavlja nikakvu pretnju ukoliko se poštuje ograničenje kontakta i držanja preporučene distance između ljudi. Od večernje šetnje pasa mnogo je opasniji izlazak u kupovinu koji je takođe neophodan, kako za mlađe, tako i za starije od 65 godina, pa su se našli načini da građani drže potrebno rastojanje.

apel ne ukidajte dozvolu sUdruženja za zaštitu životinja su se ponovo obratila predsednici Vlade RS i predsedniku Republike Srbije (25.03.2020), povodom najave mogućnosti zabrane izvođenja pasa radi obavljanja fizioloških potreba.

thumb setnja za notes fb potpisanoOd uvodjenja vanrednog stanja 16. marta u Republici Srbiji, zbog pandemije Corona virusa Covid-19, obratio nam se veliki broj gradjana sa pitanjima vezanim za izvodjenje pasa, koje je zbog policijskog časa u večernjim časovima postalo nemoguće.

feniksPovodom izjave zamenika gradonačelnika, o eventualnoj mogućnosti privatizacije JKP Veterina Beograd, objavljene u medijima krajem januara 2020. godine, organizacije civilnog društva/udruženja za zaštitu životinja, uputila su dopis gradonačelniku početkom marta. Ovom prilikom želimo da upoznamo javnost, a i nadležne, da je delatnost zoohigijene komunalna delatnost od opšteg interesa i da je, kao takva, predviđena Zakonom o komunalnim delatnostima. Stoga je, JKP Veterina Beograd u funkciji komunalnog sistema.

str sDana 13. februara 2020. godine, Upravi za veterinu uputili smo dopis sledećeg sadržaja:
Imamo informaciju da se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Upravi za veterinu, sprovodi projekat „Jačanje dobrobiti i zdravlja životinja“ te da je jedna od aktivnosti projekta donošenje nacionalne strategije za kontrolu populacije napuštenih životinja. Iako smo zahtevali da budemo uključeni u aktivnosti koje se odnose na pravnu regulativu koja se tiče napuštenih životinja, Uprava za veterinu, suprotno Smernicama Vlade RS o uključivanju organizacija civilnog društva u zakonodavni postupak, nas nije obavestila o navedenom projektu.

arc panel sUčestvovali smo na Panel diskusiji »Nivo svesti društva o brizi o životinjama« koja je, u organizaciji udruženja Animal Rescue Serbia (ARS), održana dana 5. oktobra o.g. u hotelu Radisson Collection. Ideja organizatora bila je da se kroz izlaganja predavača i diskusiju napravi svojevrstan presek stanja brige o životinjama u našem društvu iz čega bismo videli da li smo i u kojoj meri napravili pomak kada je briga o životinjama u pitanju.

os vuk karadzic loznica sDana 21. marta 2019. godine održali smo predavanje o zaštiti životinja u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Loznici.

druga sansa sDana 15. oktobra 2018. godine u galeriji Bartselona, otvorena je izložba fotografija "Druga šansa" Ane Batričević, naučne saradnice na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. Izložba se sastoji od 14 fotografija koje je napravila 2018. godine tokom svog terenskog istraživanja o primeni programa resocijalizacije koji uključuje rad osuđenika sa psima iz azila za pse u okviru KPZ Sremska Mitrovica.

cincila 2 sUdruženja Nada za životinje Riska i Feniks uputila su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću (09.07.2018), u kome apeluju da predsednik ne dozvoli da Srbija skrene sa civilizacijskog i etičko-ekološki naprednog kursa zarad interesa nekolicine odgajivača činčila koji otvoreno pozivaju na korupciju i ukidanje postulata pravne države.