ponedeljak, 25. mart 2019.
   
Text Size

HCS i Kina

rabbit-logoHCS (Human Cosmetic Standard) je jedini međunarodno priznati standard koji garantuje da proizvod i njegovi sastojci nisu bili testirani na životinjama.

Ovu oznaku mogu da koriste jedino kompanije koje ni jedan svoj proizvod ili njegov sastojak ne testiraju na životinjama. Takođe, postoji i standard za proizvode kućne hemije koji se zove HHPS (The Humane Household Products Standard). Oba standarda su pokrenuta 1996. godine od strane organizacija za zaštitu životinja među kojima je bila i Evropske koalicije za ukidanje eksperimenata na životinjama (The European Coalition to End Animal Experiments, ECEAE).

ECEAE prati da li se kompanije pridržavaju pravila koja nalaže standard i reaguje suspendovanjem sertifikata ukoliko se pravila ne poštuju. U tom smislu oktobra 2011. godine suspendovan je sertifikat za sledeće kompanije:

  • Mary Kay
  • Yves Rocher
  • L’Occitane
  • Caudalie

Sertifikat je suspendovan zato što kompanije nisu prestale da izvoze svoje prizvode u Kinu koja zahteva da se svi kozmetički proizvodi testiraju na životinjama. Ostale kompanije sa HCS liste su se dogovorile da se povuku sa kineskog tržišta dok se zakon u Kini ne promeni.

Veliki broj firmi odavno svoju prodaju bazira na cruelty free proizvodima, o čemu možete pogledati na linku Go Cryelty Free.

U martu 2012. primećeno je još kompanija sa HCS liste koje prodaju na kineskom tržištu i koje će morati da odluče da li će se povući ili će biti skinute sa liste (Method, Earth Friendly Products, Seventh generation, Kiss my face, Freeman, Dermalogica).

 

AddThis Social Bookmark Button

Login Form