utorak, 22. maj 2018.
   
Text Size

Tribina sa temom (zlo)Upotreba životinja u industriji zabave

plakat za tribinu filozofskiCentar za bioetičke studije u saradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizuje ciklus predavanja pod nazivom Moralna i zakonska prava ne-ljudskih životinja. U utorak  28. 11. 2017. godine s početkom u 18.30 sati održana je tribina na temu (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks“.

Moderatorka ove diskusije bila je Milica Milašinović, saradnica Centra za bioetičke studije. Tribina je održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Učesnice diskusije polaze od teze da je čovek jedina životinjska vrsta koja uživa i zabavlja se mučeći ne-ljudske životinje. One pojam „industrija zabave“ tumače široko, uzimajući u obzir ne samo javno prikazivanje životinja, korišćenje životinja u filmskoj umetnosti, sportu, cirkusima, zoološkim vrtovima, nego govore i o tradicionalnim manifestacijama i borbama životinja (Grmečka korida, štraparijada, borbe gusana).

Ukazujući na problem nemogućnosti obezbeđivanja dobrobiti životinja za potrebe javnog prikazivanja, govore o izostanku reakcije državnih organa na nezakonito držanje i javno prikazivanje (zaštićenih vrsta) životinja i rezultatima prijava koje podnose udruženja. Bilo je reči o konkretnim primerima, zakonskom okviru, te izmenama zakonske regulative u procesu pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Koncept dobrobiti životinja problematizovan je i suprotstavljen konceptu oslobođenja i prava životinja i konceptu zaštite životinja. Govorilo se o specizmu, odnosu čoveka prema drugim vrstama, kao i kategorisanju drugih vrsta prema funkciji koju imaju za čoveka.

Da li je nasilje prema drugim vrstama opravdano? – osnovno je pitanje koje je postavljeno tokom diskusije. Pokrenuto je pitanje uzgoja životinja radi proizvodnje krzna kao važnog dela ove teme, kao i pitanje zašto lov, lovni turizam, ribolov i sportski ribolov takođe pripadaju industriji zabave.

Plakat je izradio dizajner Stefan Ignjatović koji je zaslužan za naš vizuelni dizajn, pa mu se i ovom prilikom zahvaljujemo.

tribina filozofski

Snimke predavanja možete da pogledate na sledećim linkovima:

Milica Ranković
Nataša Vukmirović
Milja Krivokuća

AddThis Social Bookmark Button

Aktuelnosti

 • Promocija knjige i humanitarna akcija
  Dana 26. aprila u Velikoj sali GO Vračar održana je humanitarna akcija prikupljanja priloga za azil Riska. Predstavljena je zbirka priča za decu Manikir i pedikir koju je osmislila kuca Fridili, a na papir prenela njena vlasnica Jugoslava Ljuštanović.
 • Tribina u Velikom Borku
  U okviru naše kampanje „Budite deo rešenja, a ne deo problema!“, sterilišite svoje pse i nikada ih ne napuštajte, učestvovali smo na tribini u Velikom Borku, GO Barajevo. Tema je bila „Napušteni psi su naša odgovornost“, zato što je njihova sudbina...
 • Tribina sa temom (zlo)Upotreba životinja u industriji zabave
  U utorak  28. 11. 2017. godine s početkom u 18.30 sati održana je tribina na temu (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i...
 • Organizacije zabrinute zbog ograničavanja prava vlasnika pasa u Beogradu
  Organizacije Link plus, Riska i Feniks uputile su dopis Predragu Vulinoviću, v. d. podsekretara Sekretarijata za komunalne i stambene poslove Grada Beograda u vezi sa predstavkom kojom je pozitivno odgovorio Sektoru održavanja javnih zelenih površina JKP Zelenilo...
 • Zlostavljanje životinja u rijaliti programu „Zadruga“ na TV Pink: Izostala reakcija nadležnih inspekcija
  Povodom kršenja zakona izazvanog uvodjenjem divljih životinja u rijaliti šou „Zadruga“, Udruženja Link plus, Nada za životinje – Riska i Feniks podnela su prijavu inspekcijama nadležnih institucija – Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Login Form