utorak, 22. maj 2018.
   
Text Size

Tekst Isidore Bjelice vređa siromašne, pripadnike verskih zajednica i seksualnih manjina i osobe sa mentalnim poremećajima

Organizacije Nada za životinje – Riska, Link plus i Feniks obratile su se urednicima portala Mondo i dnevnog lista Blic, Predragu Vujiću, Predragu Mihailoviću i Marku Stjepanoviću, reagujući zbog niza pogrešnih informacija i diskriminatornih stavova iznetih u tekstu gđe Isidore Bjelice koji je objavila na svom fejsbuk profilu, a koji su ova dva medija na internet adresi Mondo: Bjelica oplela po "plaćenicama Zapada"! odnosno na adresi Blic: Isidora Bjelica odgovorila borcima za prava životinja: Skinite mi se sa grbače, ne pada mi na pamet da bacim bunde! objavila 28.11.2016. godine.

isidora-bjelica-krznoTekst Isidore Bjelice podstiče diskriminaciju siromašnih, verskih zajednica, seksualnih manjina i osoba sa mentalnim poremećajima.

Organizacije su ukazale da udruženja za zaštitu životinja, danas formalno ravnopravne sa ostalim organizacijama civilnog društva, u Srbiji imaju dužu istoriju nego što je to poznato javnosti. Prva udruženja - Udruženje za zaštitu životinja Srbije, pa odmah za njim i grada Beograda, osnovana su još davnih 70-tih godina prošlog veka.

Kao i nekad, organizacije se i sada aktivno bore, što je pokazalo istupanje udruženja protiv najavljenih izmena Zakona o dobrobiti životinja u periodu mart-jun 2015. godine. Zakon o dobrobiti životinja usvojen je 2009. godine i još tada je predvideo zabranu gajenja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna. Prošle godine branili smo javni interes i istupali protiv uticaja „krznaškog lobija“ na određene institucije koje su pokušale da unazade Zakon zarad ličnih interesa pojedinaca.

Smatramo da građani moraju da imaju svest o tome da svaka roba koja ima kupca postoji i proizvodi se zbog njih samih, a da životinje nisu roba već živa bića. Iako donosioce odluka smatramo primarnom ciljnom grupom, poštujemo građane i trudimo se da ih edukujemo i osnažimo u smislu razvijanja njihove građanske svesti. Javna istupanja različitih aktivista stoga se razlikuju, u odnosu na to kome se obraćaju. Uopštavanje u tekstu gđe Bjelice u funkciji je dezinformisanja čitalačke publike.

Moramo da istaknemo da zalaganje za zaštitu životinja, ideja prava životinja i veganstvo nemaju veze sa Indijom, religijama i sektama kako je Bjelica navela, nego da svoje poreklo imaju upravo u Evropi i prosvetiteljskoj misli. Realizovana su ozbiljna predavanja na ovu temu u našem gradu, ali odziv ljudi nije bio masovan i izostala je reakcija koja prati senzacionalistički, laički i subjektivan način izveštavanja o ovoj temi.

Kao organizacije civilnog društva moramo da reagujemo na diskriminatorni odnos koji je gđa Bjelica ispoljila prema ženama koje ideološki odbijaju nošenje krzna, ismevajući ih da su siromašne, što jasno govori o stavu prema siromašnim građanima i građankama ove zemlje, a koji je i etički nedopustiv i zakonom zabranjen. U istom tekstu, izraženi su diskriminatorni stavovi i uvrede na račun pojedinih verskih zajednica, seksualnih manjina i osoba sa mentalnim poremećajima. Ne postoji ni jedan razlog zašto bi ovakvi tekstovi zaslužili pažnju medija!

Još jednom napominjemo da je ubijanje životinja zarad krzna nehumano ne samo zbog načina na koji se te životinje gaje i načina na koji se ubijaju, nego i stoga što im se život oduzima zbog danas neesencijalne ljudske potrebe. Industrija krzna problematična je i zbog nepoštovanja visokih standarda zaštite životne sredine, jer se prilikom obrade krzna koriste izuzetno štetne hemikalije koje potom dospevaju u vodu i zemljište.

Mišljenja smo da građani i građanke moraju biti svesni ovih činjenica i koji su razlozi zašto i javno zastupanje protiv uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna takođe pripada javnom diskursu zalaganja za stvaranje humanog društva samosvesnih građana i građanki.

AddThis Social Bookmark Button

Aktuelnosti

 • Promocija knjige i humanitarna akcija
  Dana 26. aprila u Velikoj sali GO Vračar održana je humanitarna akcija prikupljanja priloga za azil Riska. Predstavljena je zbirka priča za decu Manikir i pedikir koju je osmislila kuca Fridili, a na papir prenela njena vlasnica Jugoslava Ljuštanović.
 • Tribina u Velikom Borku
  U okviru naše kampanje „Budite deo rešenja, a ne deo problema!“, sterilišite svoje pse i nikada ih ne napuštajte, učestvovali smo na tribini u Velikom Borku, GO Barajevo. Tema je bila „Napušteni psi su naša odgovornost“, zato što je njihova sudbina...
 • Tribina sa temom (zlo)Upotreba životinja u industriji zabave
  U utorak  28. 11. 2017. godine s početkom u 18.30 sati održana je tribina na temu (Zlo)upotreba životinja u industriji zabave na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i...
 • Organizacije zabrinute zbog ograničavanja prava vlasnika pasa u Beogradu
  Organizacije Link plus, Riska i Feniks uputile su dopis Predragu Vulinoviću, v. d. podsekretara Sekretarijata za komunalne i stambene poslove Grada Beograda u vezi sa predstavkom kojom je pozitivno odgovorio Sektoru održavanja javnih zelenih površina JKP Zelenilo...
 • Zlostavljanje životinja u rijaliti programu „Zadruga“ na TV Pink: Izostala reakcija nadležnih inspekcija
  Povodom kršenja zakona izazvanog uvodjenjem divljih životinja u rijaliti šou „Zadruga“, Udruženja Link plus, Nada za životinje – Riska i Feniks podnela su prijavu inspekcijama nadležnih institucija – Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Login Form