utorak, 21. maj 2019.
   
Text Size

Diskriminacija vlasnika pasa određenih rasa

Udruženja Link plus, Nada za životinje - Riska i Feniks obratila su se danas predsedniku Izvršnog odbora Erste banke g. Slavku Cariću. 

Odluka Erste banke da pojedine filijale postaju pet friendly obradovala je ljubitelje životinja, ali kada smo pročitali tekst odluke i obaveštenja, iznenadila nas je neinformisanost i neusklađenost ove odluke sa zakonima Republike Srbije.

erste-pet

Predsedniku Izvršnog odbora Erste banke g. Cariću obratili smo se zbog odluke Erste banke, odnosno obaveštenja o uslovima uvođenja pasa u filijale Erste banke koji su diskriminatorni prema vlasnicima pasa određenih rasa i nisu u skladu sa propisima Republike Srbije.

Prema Zakonu o dobrobiti životinja (RS), Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu (RS) i Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, nije zabranjeno držanje i izvođenje na površine javne namene psa rase pit bul terijer (ne radi se o vrsti nego o rasi).

Pravilnik propisuje da se psom koji može predstavljati opasnost za okolinu smatra pas rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanci tih rasa, kao i pas rase pit bul terijer ili mešanac te rase koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, i to ako nije zajedno sa vlasnikom prošao obuku i test socijalizacije.

Dalje, psom koji može predstavljati opasnost za okolinu smatra se pas koji je bez očiglednog povoda napao čoveka ili drugog psa i naneo mu telesne povrede ili smrt, pas koji je uzgajan ili dresiran za borbe pasa ili nađen u borbi sa drugim psom i pas namenjen za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar.

Međunarodne veterinarske organizacije upozorile su da ne postoje opasne rase pasa i dale su preporuku da se zakonska regulativa menja na način da se ne diskriminišu rase pasa, nego da se obuka poslušnosti koju pas prolazi sa vlasnikom uvede kao obaveza odgovornog vlasnika psa.

Naučne studije potvrdile su da u državama koje su uvele ovakav propis (Breed Specific Legislation) nije smanjen broj napada pasa na ljude, odnosno broj ujeda.

Zbog toga smo zahtevali da Erste banka svoju odluku i obaveštenje o pet friendly filijalama izmeni na način da ne budu diskriminatorne prema vlasnicima pasa i da budu usklađene sa propisima Republike Srbije.

AddThis Social Bookmark Button

Aktuelnosti

 • Školski čas o zaštiti životinja
  Dana 21. marta 2019. godine održali smo predavanje o zaštiti životinja u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Loznici.
 • Izložba "Druga šansa"
  Dana 15. oktobra 2018. godine u galeriji Bartselona, otvorena je izložba fotografija "Druga šansa" Ane Batričević, naučne saradnice na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. Izložba se sastoji od 14 fotografija koje je napravila...
 • Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću
  Udruženja Nada za životinje Riska i Feniks uputila su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću (09.07.2018), u kome apeluju da predsednik ne dozvoli da Srbija skrene sa civilizacijskog i etičko-ekološki naprednog kursa zarad interesa nekolicine...
 • Dopis Narodnoj skupštini Republike Srbije, 11. jun 2018: Podrška zabrani uzgoja životinja radi proizvodnje krzna i kože
  Obraćamo vam se radi odbrane Zakona o dobrobiti životinja, konkretno člana 7, Stav 1, tačka 37, koji zabranjuje držanje, reprodukciju, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože i člana 89. koji kaže da će se zabrana...
 • Za Srbiju bez krzna
  Da li će naša zemlja postati kaljuga za svaku vrstu otpada, moralnog i onog što nastaje kao produkt prljavih industrija? Da li će interes male grupe ljudi postati važniji od interesa države? Da li će ekološki, ekonomski i etički interes gradjana Srbije postati...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Login Form