ponedeljak, 20. maj 2019.
   
Text Size

Reagovanje organizacija civilnog društva za zaštitu životinja na neprofesionalno izveštavanje novinara

U vezi lažnog i neprofesionalnog izveštavanja novinara povodom napada psa na sugrađanina koji je šetao svog ljubimca, udruženja za zaštitu životinja Nada za životinje – Riska, Link plus i Feniks obratila su se dopisom predsednici Udruženja novinara Srbije, Ljiljani Smajlović i predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije,  Vukašinu Obradoviću dopisom sledeće sadržine:

„  obraćamo Vam se jer je u online izdanju lista Kurir dana 5. 2. 2015. godine objavljena vest pod naslovom „Stravičan napad u Beogradu: Podivljali psi izujedali ženu, lekari se bore za njen život“ i tekstom sledeće sadržine: „Besni psi lutalice jutros oko 9.30 su izujedali Jadranku M. (59) u Ulici Sestara Bukumirović 51 u Višnjičkoj banji. Žena u teškom stanju, sa jedva primetnim znakovima života, prevezena je na infektivnu kliniku gde se lekari bore za njen život. Nesrećna žena zadobila je ujede po glavi, rukama, nogama i telu, ali se ne zna da li su psi zaraženi”.

Navedena vest sadrži neproverene i netačne informacije koje su naknadno izmenjene u online tekstu (postavljen 5.2.2015. godine u 13:20h) tj. prvobitni tekst je zamenjen  naslovom: “Napad u Višnjičkoj Banji: psi lutalice izujedali muškarca”.

visnjicka-banja

I u njemu se navode “nove” informacije i navodi  direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS prof. dr Mijomira Pelemiša koji je potvrdio da povrede pacijenta nisu teške i da mu je ukazana potrebna medicinska pomoć.

Koliko je ovakvo izveštavanje opasno, preteći da postane sveopšti trend u novinarstvu ukazuje i izveštavanje drugih medija povodom iste situacije.

U online izdanju Telegrafa (5.2.2015. godine u 11:19h) objavljena je vest pod naslovom: “Čopor pasa izujedao čoveka, čovek životno ugrožen”,a jedina tačna informacijaobjavljena u toj vesti jeste pol osobe.

U online izdanju Novosti (5.0.2015.) takođe objavljuju vest o izujedanoj ženi koja se bori za život.

Online izdanje Blica (5.2.2015.) takođe objavljuje vest, navodeći da je čoveka napao i izujedao čopor pasa.

Online izdanju lista Alo (5.2.2015.) prenosi tačno pol osobe, ali ne i informaciju o stanju i povredama.

Izveštavanje je praćeno bombastičnim naslovima:

 • Novosti - “Psi izujedali ženu na ulici, lekari se bore za njen život”
 • Blic - “Horor u Beogradu - Lutalice izujedale čoveka po glavi i telu”
 • Alo - “Čovek teško povređen na ulici nakon napada pasa lutalica”
 • Press – “Stravičan napad u Beogradu - Podivljali psi izujedali muškarca”

 Napominjemo da su svi pomenuti mediji u toku dana ispravljali svoje originalne tekstove.

Smatramo da je neproverenim, netačnim i senzacionalističkim izveštavanjem o ovako osetljivoj i važnoj društvenoj temi kao što je problem napuštenih životinja prekršena ne samo novinarska etika (Kodeks novinara Srbije), već i izvršena povreda Zakona o javnom informisanju i medijima (Sl.glasnik RS br. 83/2014), član 5, član 9. Posebno zabrinjavajuće jeste da je više medija izveštavalo na ovaj način.

Ovakvo izveštavanje otvara pitanje prave uloge medija i njihove društvene odgovornosti. Osuđujemo neodgovorne i nepromišljene postupke novinara i urednika jer ovakvim izveštavanjem koje sadrži netačne informacije dezavuišu javnost, utiču na formiranje javnog mnjenja i raspoloženja koje ne ide u pravcu podrške rešenju problema napuštenih životinja i bezbednosti građana.                    

Upravo suprotno, provocirajući jake emocije kod javnog mnjenja uz podsticaj kreiranja predrasuda i pogrešnih stavova mogu podstaći takva ponašanja i stvarati takvu klimu koja navedeni problem ne samo da održava već i produbljuje.

Napominjemo da je primetno da mediji i dalje koriste zastareli i pogrešni termin pas lutalica umesto termina napušten pas. Molimo vas da posebno obratite pažnju na upotrebljenu terminologiju: „horor“, „stravičan“, „pobesneli“.

U skladu sa gore navedenim apelujemo da kao Udruženje novinara Srbije/Nezavisno udruženje novinara Srbije reagujete u osudi ovakve prakse i prevenciji dalje zloupotrebe medija.  “

AddThis Social Bookmark Button

Aktuelnosti

 • Školski čas o zaštiti životinja
  Dana 21. marta 2019. godine održali smo predavanje o zaštiti životinja u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Loznici.
 • Izložba "Druga šansa"
  Dana 15. oktobra 2018. godine u galeriji Bartselona, otvorena je izložba fotografija "Druga šansa" Ane Batričević, naučne saradnice na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. Izložba se sastoji od 14 fotografija koje je napravila...
 • Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću
  Udruženja Nada za životinje Riska i Feniks uputila su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću (09.07.2018), u kome apeluju da predsednik ne dozvoli da Srbija skrene sa civilizacijskog i etičko-ekološki naprednog kursa zarad interesa nekolicine...
 • Dopis Narodnoj skupštini Republike Srbije, 11. jun 2018: Podrška zabrani uzgoja životinja radi proizvodnje krzna i kože
  Obraćamo vam se radi odbrane Zakona o dobrobiti životinja, konkretno člana 7, Stav 1, tačka 37, koji zabranjuje držanje, reprodukciju, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože i člana 89. koji kaže da će se zabrana...
 • Za Srbiju bez krzna
  Da li će naša zemlja postati kaljuga za svaku vrstu otpada, moralnog i onog što nastaje kao produkt prljavih industrija? Da li će interes male grupe ljudi postati važniji od interesa države? Da li će ekološki, ekonomski i etički interes gradjana Srbije postati...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Login Form