ponedeljak, 20. maj 2019.
   
Text Size

Edukativni skup o laboratorijskim životinjama

 

Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
6-7 novembar 2012. godine, Beograd

mousesSkup su organizovali predstavnici Medicinskog fakulteta i Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za veterinu, Odeljenje za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja) u saradnji sa Kraljevskim društvom za prevenciju surovosti prema životinjama (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA) iz Velike Britanije.

Edukativni skup je imao četiri fokusa tokom ova dva dana: zakonsku regulativu, procenu etičnosti, praktičnu implementaciju 3R pravila radi unapređenja nauke i dobrobiti životinja i na kraju, mogućnosti za obuku i razmenu dobre prakse.

Od ukupno 27 različitih institucija, 3 farmaceutske kuće i 13 fakulteta u Srbiji – samo 5 njih se do sada upisalo u Registar za oglede na životinjama, iako je Pravilnik o uslovima za upis u Registar za oglede na životinjama, donet 31. maja 2010., a počeo da se primenjuje 1. maja 2011.

Rad etičkih komisija (EK) kod nas prate različite vrste problema, poput: sastav komisije i /ili metode regrutovanja članova stvaraju neravnotežu u smeru interesa istraživača i /ili institucije a u odnosu na interese istraživanja, dinamika rada EK sprečava puno angažovanje članova, ... itd.

Uloga laika u radu EK često nije poznata, a ni jasna u našoj sredini. Oni obezbeđuju nezavisnu poziciju u odnosu na istraživačku instituciju, - pružaju širu perspektivu u diskusiji i donošenju odluka tako što obezbeđuju uticaj javnosti, - podsećaju na spoljašnji svet (van istraživačke institucije), - pomažu da se održi integritet procesa čineći istraživačku instituciju otvorenijom za javnost, - posreduju između institucije i opšte javnosti, - štite interese subjekata istraživanja, - pokreću etička pitanja i tako pokreću naučnike da više razmišljaju o svom radu.

Na skupu su učestvovale članice pet etičkih komisija, koje su predstavnice svojih nvo za zaštitu životinja (ORCA i Feniks) u etičkim komisijama.

Edukativni skup je bio uspešan tokom dva dana trajanja. Okupio je gotovo sto učesnika i učesnica iz Srbije i Makedonije. Ovo je bila prilika i za članice EK da se upoznaju i razmene iskustva i unaprede svoju dalju komunikaciju i saradnju u svojim ulogama laika.

Skup je finansijskim sredstvima podržalo Kraljevsko društvo za prevenciju surovosti prema životinjama (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA) iz Velike Britanije.
AddThis Social Bookmark Button

Aktuelnosti

 • Školski čas o zaštiti životinja
  Dana 21. marta 2019. godine održali smo predavanje o zaštiti životinja u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Loznici.
 • Izložba "Druga šansa"
  Dana 15. oktobra 2018. godine u galeriji Bartselona, otvorena je izložba fotografija "Druga šansa" Ane Batričević, naučne saradnice na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. Izložba se sastoji od 14 fotografija koje je napravila...
 • Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću
  Udruženja Nada za životinje Riska i Feniks uputila su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću (09.07.2018), u kome apeluju da predsednik ne dozvoli da Srbija skrene sa civilizacijskog i etičko-ekološki naprednog kursa zarad interesa nekolicine...
 • Dopis Narodnoj skupštini Republike Srbije, 11. jun 2018: Podrška zabrani uzgoja životinja radi proizvodnje krzna i kože
  Obraćamo vam se radi odbrane Zakona o dobrobiti životinja, konkretno člana 7, Stav 1, tačka 37, koji zabranjuje držanje, reprodukciju, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože i člana 89. koji kaže da će se zabrana...
 • Za Srbiju bez krzna
  Da li će naša zemlja postati kaljuga za svaku vrstu otpada, moralnog i onog što nastaje kao produkt prljavih industrija? Da li će interes male grupe ljudi postati važniji od interesa države? Da li će ekološki, ekonomski i etički interes gradjana Srbije postati...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Login Form